Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliğinde yürütülen “Zeytin Sineğine Karşı Zehirli Yem Kısmi Dal Mücadelesi Yaygınlaştırılması Projesi” uygulamaları devam ediyor.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Proje çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Kırkağaç İlçesi Musahoca Mahalle’sine bir ziyaret gerçekleştirdi.
Zeytin Sineği mücadelesine karşı, Farmingo Tarımsal Teknolojinin ürettiği “ASM-230” kiti fotoselli ve sensörlü 2 tonluk pülverizatör eşliğinde ilaçlama çalışmalarını Türkiye’de ilk kez uygulan İL olarak kayıtlara geçti. İl Müdürü Metin Öztürk; “Ülkemizde ilk kez makinalı sistemle zehirli yem kısmi yan dal ilaçlamasını gerçekleştiriyoruz. Bu Proje Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ortaklığında yürütülmektedir.
Kırkağaç İlçesi’nde toplam 81 çiftçimizle beraber 1905 dekar alanda bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında tamamen yeni, inovatif bir ilaçlama makinesi geliştirildi. Bu ilaçlama makinesinin geliştirilmesinde Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik elemanları beraber çalışarak, Manisa İlimizdeki Farmingo Tarımsal Teknoloji firması ve Agrotek firması’nın yaptığı işbirliği ile Zeytin ağaçlarının güneydoğu kısımlarına zeytin sineği ile ilgili mücadele yapmak üzere 150 cc ilaç bırakabilen bir ilaçlama makinesi geliştirdiler. Ticari ismi “Ziray” olan bir mücadele ilacını zeytin ağaçlarının güneydoğu kısmına zerrecik olarak püskürten bu ilaçlama makinesi sayesinde, kullanılan ilaç ile zeytin sineğini cezbediyor, kendisine çekiyor ve zeytin sineğiyle mücadeleyi gerçekleştiriyor.
Ülkemizdeki bu ilk uygulamanın başarılı sonuçlar alacağını ümit ediyoruz. Bu sayede Zeytin sineğinde hem mücadele kolaylığı sağlanacak hem de mücadele maliyetleri aşağı çekilmiş olacak” dedi.